Start  |  Mina hundar  |  Svea  |  Valpar  |  Galleri  |  Länkar  |  Aktivitetskalender  |  Gästbok  | E-mail  |

 

Tollingjaktprov 2007-05-12

Äntligen, efter många års diskussioner fram och tillbaka, var det dags för Sveriges första officiella Tollingjaktprov, som gick av stapeln i Skåne, Bromölla.

Lördag morgon, i grått och blåsigt väder samlades de första förväntansfulla ekipagen och deras hejaklacker vid Levrasjöns stora parkering. Efter de obligatoriska kontrollerna av vaccinationer och ID-märkningar var det dags att köra till själva provplatsen.

Provledare Cecilia Bergling hälsade alla välkomna och önskade samtliga deltagare lycka till på dagens prövning. Efter presentation av provledningen, sig själv och kommissarie Roger Altemark, domaren Erik Björne, och Bosse Ferm, jaktprovsdomare från Bromölla som hade anmält intresse att gå bredvid och lära sig hur ett Tollingjaktprov går till, lämnade hon över ordet till dagens domare Erik Björne. Han gick genom provupplägget i nybörjarklassen, där man förutom tollingen hade två enkelmarkeringar på vatten, en landmarkering och en sökruta med fyra vilt. Erik berättade även vad han ansåg var viktiga delar av prövningen, bl.a. samarbete mellan hund och förare och att hunden kunde gå tyst och lugnt bredvid sin förare under alla transportsträckor.

 

Sen var det dags för det första ekipaget, jag själv med Boogie. Transporten fram till tollingnätet gick över all förväntan, men resten av prövningen var inte så mycket att hurra för, som t.ex. att han vid första tollingen, istället för tollingföremålet hämtade anden som skulle vara till landmarkeringen. Fast vi blev i alla fall historiska och fick Sveriges första nolla på ett officiellt Tollingjaktprov :-).

Innan det var dags för lunchpaus hade nio nybörjarhundar startat och fyra av dessa hade gått till pris. Första ekipaget att göra historia och gå till pris var Åsa Roosqvist och Digby Tollers Power King. Syskonen Riverbreeze Tickling Pearl och Tickling Poh samt Ducktoller’s Mynta var de andra pristagarna.

 

Efter lunch var det dags för öppenklasshundarna, som vid tollingen hade en dubbelmarkering på vatten, sedan en vattendirigering samt ytterligare en dubbelmarkering på vatten, där dessutom ett vilt föll dolt. Sökrutan var något större och innehöll sex vilt. Det var roligt och inspirerande att se dessa duktiga ekipage, där tre av fyra deltagare gick till pris. Anette Berggren med nioåriga Vildandens Drottning af Snickjaz visade att även äldre Tollare kan vara aktiva apportörer och hennes dotter Vildandens Kricka af Nortchi, förd av Camilla Berggren, bevisade att apporteringsgenerna har gått i arv. Sista pristagare och det ekipage som blev historiskt genom att bli första förstapristagare på officiella Tollingjaktprov i Sverige var Sverker Haraldsson och Webley´s Gibli.

 

Innan dagen var slut var det dags för de återstående nybörjarhundarnas tur att visa sina färdigheter. Av dessa var det bara två som kom till start och att det inte blev några fina prestationer kunde kanske till en del skyllas på den långa väntan. När man även som publik och startande började känna sig slut i huvudet mot slutet av dagen, hur skulle då inte våra unghundar känna sig? Hade man som t.ex. våra danska vänner åkt hemifrån 05.00 och startade 12 timmar senare, då kan man inte begära för mycket av hunden.

Något som man som åskådare kunde lägga märke till var att många, även nybörjarna, gjorde bra tollingarbeten – speciellt då kraven från domaren höjts jämfört med de inofficiella proven. Det syntes att många hade tränat mera på själva tollingen. Ett annat glädjeämne var att se så många tysta tollare som visade prov på många goda retrieveregenskaper.

Dagens höjdpunkt, prisutdelning skedde i bokskogen i strålande solsken. Erik Björne avslutade med att tacka för äran att få komma till Skåne och döma det första officiella Tollingjaktprovet och få nöjet att se så många fina tollare. Han ansåg att dagens antal nollor inte gjorde rättvisa för hundarnas kvalité, att många av felen och bristerna berodde på hundarnas och förarnas orutin. Han berömde funktionärerna, som även om de flesta aldrig hade agerat i liknande sammanhang, hade uppfört sig som ”gamla ringrävar”. Cecilia Bergling avslutade dagen med att tacka domaren och Bosse Ferm som velat komma för att lära sig om bedömningen av SSRK:s nyaste officiella jaktprovform, Tollingjaktprov. Sist men inte minst tackades alla duktiga funktionärer som genom sitt engagemang gjorde det möjligt för oss andra att starta med våra hundar.

 
Stilstudie Åsa & Piper samt Agneta & Tekla


Visst var jag duktig matte eller ...? Therése & Måzart

 

Start  |  Mina hundar  |  Svea  |  Valpar  |  Galleri  |  Länkar  |  Aktivitetskalender  |  Gästbok  | E-mail  |